De Groene Hoeve vof
Lekerweg 25
1608 MB Wijdenes
mob. 06 50 12 79 19 (zorgboerderij en BBB)
mob. 06 30 11 00 57
groenehoeve@gmail.com

Routebeschrijving

Omgeving

De Groene Hoeve
De ligging van onze boerderij is werkelijk uniek, niet ver van de gezellige steden Hoorn (8 km.), Enkhuizen (13 km.), Medemblik en wat verder weg Alkmaar, maar toch helemaal op het platteland. De regio heet West-Friesland, een geweldig eigenzinnig stukje Nederland. Aan de ene kant het Markermeer, het vroegere IJsselmeer/Zuiderzee, aan de andere kant weilanden. Rust en stilte, die je letterlijk kunt horen. Daarnaast hoor je de geluiden van vogels, de kikkerconcerten, de wind in de bomen, en natuurlijk de typische plattelandsgeluiden, maar die zijn minimaal.

Activiteiten op de boerderij voor kinderen
Kinderen vermaken zich uitstekend bij ons: in plaats van speeltoestellen hebben we dieren die aaibaar zijn en verzorgd kunnen worden.
Zo kunnen ze meehelpen met allerlei boerderij dingen, zoals: geiten melken, lammetjes verzorgen, stal op strooien, geit knuffelen en in de moestuin.

We werken en leven in het ritme van de seizoenen. Op de dag zelf kennen we ook een ritme en voor de dieren en de cliënten is het heel belangrijk dat wij dat ritme vasthouden. Geiten melken doen we 2 x daags, ‘s-ochtends om een uur of 6 en ‘s-avonds nog een keer. ‘S-avonds mag je meehelpen.

Sommige dingen zijn natuurlijk afhankelijk van het seizoen, lammetjes worden vanaf het voorjaar tot de vroege zomer geboren, in het voorjaar zijn we ook druk met het voorzaaien voor de moestuin. En zodra het Midzomer is geweest begint de oogst tijd alweer. Ook de honden en katten laten zich maar wat graag aaien en borstelen.

Wijdenes en directe omgeving
Het dorpje Wijdenes ligt vlak bij de kern Venhuizen. Daar vindt je een supermarkt, drogist, snackbar. In Wijdenes zelf  een vindt je een restaurant, een dorpscafé (met plate service) en een bruisend verenigingsleven. Er valt vaak wat te beleven. In Oosterleek, een mooi klein dorpje op 2 km., is er nog een hotel/ herberg/café waar regelmatig jazz en Ierse volksmuziek wordt gespeeld.

Zwemmen en surfen
Ons dorp heeft een heuse vluchthaven met reddingsboot. Dit stamt nog uit de tijd van Zuiderzee/ IJsselmeer toen er regelmatig schepen in moeilijkheden kwamen. Nu is dit vooral een schitterende recreatieplek (“Vluchthaven Wijdenes”), waar je heerlijk kunt zonnen, luieren en zwemmen. In de richting van Hoorn, bij Schellinkhout (5 km.), is er (kite)surfgelegenheid.

Pier en strandje aan het IJsselmeer
Pier en strandje aan het IJsselmeer

Fietsen en wandelen
Bij ons in de omgeving kan er heerlijk gefietst en gewandeld worden. Genieten van het weidse land, de mooie boerderijen, en heerlijk uitwaaien op de dijk met vergezichten over het Markermeer.

FIETSROUTES:
Langs onze boerderij lopen de Zuiderzeeroute (Rondje Ijsselmeer) en de Boerenlandroute (beide volgen hier de LF 21).
Ook plaatselijke fietsroutes doen de Groene Hoeve aan; deze maken onder andere deel uit van het fietsroutenetwerk
“Noord-Kennemerland en West-Friesland”.

WANDELROUTES:
Diverse plaatselijke routes lopen langs onze boerderij. Achter bij ons, op de dijk, loopt het LAW Zuiderzeepad.

Het strandje
Het IJsselmeerstrand

Aanraders in de wijdere omgeving
Voor kinderen is er het Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Voor kinderen en volwassenen kun je denken aan het Zuiderzee museum in Enkhuizen, de stoomtrein Medemblik – Hoorn (met evt. de boot Medemblik – Enkhuizen) en Kasteel Radboud en het Stoom-machinemuseum in Medemblik. Sowieso zijn de steden Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar het bezoeken waard vanwege hun historische bouw.

De groene hoeve: voor actieve en avontuurlijke mensen