De Groene Hoeve
Lekerweg 25
1608 MB Wijdenes
mob. 06 50 12 79 19
groenehoeve@gmail.com

Routebeschrijving

Omgeving

De Groene Hoeve
De ligging van onze boerderij is werkelijk uniek, niet ver van de gezellige steden Hoorn (8 km.), Enkhuizen (13 km.), Medemblik en wat verder weg Alkmaar, maar toch helemaal op het platteland. De regio heet West-Friesland, een geweldig eigenzinnig stukje Nederland. Aan de ene kant het Markermeer, het vroegere IJsselmeer/Zuiderzee, aan de andere kant weilanden. Rust en stilte, die je letterlijk kunt horen. Daarnaast hoor je de geluiden van vogels, de kikkerconcerten, de wind in de bomen, en natuurlijk de typische plattelandsgeluiden, maar die zijn minimaal.

Activiteiten op de boerderij voor kinderen
Kinderen vermaken zich uitstekend bij ons: in plaats van speeltoestellen hebben we dieren die aaibaar zijn en verzorgd kunnen worden.
Zo kunnen ze meehelpen met allerlei boerderij dingen, zoals: geiten melken, lammetjes verzorgen, paard verzorgen (alleen grotere kinderen) , stal opstrooien, geit knuffelen en fruit plukken. Sommige dingen zijn natuurlijk afhankelijk van het seizoen, maar op de boerderij is altijd veel te doen. Ook de honden en katten laten zich maar wat graag aaien !

Wijdenes en directe omgeving
Het dorpje Wijdenes heeft een kleine supermarkt, een restaurant, een dorpscafé (waar je ook een patatje kunt eten) en een bruisend verenigingsleven. Er valt vaak wat te beleven. In Oosterleek, een mooi klein dorpje op 2 km., is er nog een hotel/ herberg/café waar regelmatig jazz en Ierse volksmuziek wordt gespeeld.

Zwemmen en surfen
Ons dorp heeft een heuse vluchthaven met reddingsboot. Dit stamt nog uit de tijd van Zuiderzee/ IJsselmeer toen er regelmatig schepen in moeilijkheden kwamen. Nu is dit vooral een schitterende recreatieplek (“Vluchthaven Wijdenes”), waar je heerlijk kunt zonnen, luieren en zwemmen. Er zijn 2 kleine schelpenstrandjes, er is een picknickplaats en heel veel grasveld. In de richting van Hoorn, bij Schellinkhout (5 km.), is er (kite)surfgelegenheid.

Pier  en strandje aan het IJsselmeer
Pier en strandje aan het IJsselmeer

Fietsen en wandelen
Bij ons in de omgeving kan er heerlijk gefietst en gewandeld worden. Genieten van het weidse land, de mooie boerderijen, en heerlijk uitwaaien op de dijk met vergezichten over het Markermeer.

FIETSROUTES:
Langs onze boerderij lopen de Zuiderzeeroute (Rondje Ijsselmeer) en de Boerenlandroute (beide volgen hier de LF 21).
Ook plaatselijke fietsroutes doen de Groene Hoeve aan; deze maken onder andere deel uit van het fietsroutenetwerk
“Noord-Kennemerland en West-Friesland”.

WANDELROUTES:
Diverse plaatselijke routes lopen langs onze boerderij. Achter bij ons, op de dijk, loopt het LAW Zuiderzeepad.

Het strandje
Het IJsselmeerstrand

Aanraders in de wijdere omgeving
Voor kinderen is er het Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Voor kinderen en volwassenen kun je denken aan het Zuiderzee museum in Enkhuizen, de stoomtrein Medemblik – Hoorn (met evt. de boot Medemblik – Enkhuizen) en Kasteel Radboud en het Stoom-machinemuseum in Medemblik. Sowieso zijn de steden Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar het bezoeken waard vanwege hun historische bouw.

De groene hoeve: voor actieve en avontuurlijke mensen